Runners Scan

Runners Scan

Hardlopen is leuk, makkelijk en goed voor je gezondheid. Helaas is het ook een behoorlijk blessuregevoelige sport. Dit willen we bij Runners Fysio zoveel mogelijk voorkomen. Een goede trainingsopbouw en kennis over de eventuele zwakke plekken in het lichaam helpen bij blessurepreventie. Om de risico’s op blessures zoveel mogelijk te beperken hebben we de Runners Scan ontwikkeld.

Wat is een Runners Scan?

De Runners Scan is een preventief sportfysiotherapeutisch onderzoek met o.a. een loopanalyse. Er wordt gekeken of de basisvoorwaarden aanwezig zijn om op een verantwoorde manier hard te lopen en loopspecifieke blessures te voorkomen. Er is met name aandacht voor rompstabiliteit, loopcoördinatie en looptechniek.

Wat wordt er bij een Runners Scan precies getest?

Gewicht
Vetpercentage
BMI
Buikomtrek
Bloeddruk
Saturatie
Rusthartslag
Spierlengte- en kracht van de voornaamste spieren gebruikt bij het hardlopen
Mobiliteit van de gewrichten
Ook wordt er een korte video-analyse gemaakt van je looppatroon

In een duidelijk rapport krijg je een helder overzicht van je testgegevens, compleet met aanbevelingen voor het versterken van de eventuele verbeterpunten.

Voor wie is de Runners Scan bedoeld?

De Runners Scan is zowel geschikt voor beginners, herintreders als voor ervaren lopers.

Kosten

De Runners Scan wordt vergoed door de verzekeraar als je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. In andere gevallen kost de scan 75 euro.

 Onderzoek

De laatste circa 10-15 jaar is veel sportmedisch wetenschap onderzoek gedaan naar de biomechanica van het hardlopen. Hierdoor is inmiddels veel bekend over wat een blessurepreventieve looptechniek is. Zo blijkt o.a. dat haklanders en lopers met gebrekkige rompstabiliteit blessuregevoelig zijn. Blessures die een relatie kunnen hebben met een gebrekkige looptechniek zijn: shin splints, knie-, lage rug-, heup-, lies-, hamstring- en kuitklachten en achillespeesklachten. Uiteraard is hierbij ook altijd een verband met type loopschoen, spierlengte, spierkracht, trainingsintensiteit – en omvang en genetische aanleg.

Looptechniekcheck

Bij een looptechniek check wordt naar uw looptechniek gekeken en krijgt u advies hoe uw techniek te verbeteren. Uw huidige looptechniek wordt van de achterzijde en van de zijkant gefilmd. Met behulp van de videobeelden wordt u gewezen op wat goed gaat en wat nog verbeterd kan worden. In vier stappen leert u een goede looptechniek en daarmee minder blessuregevoelige manier van hardlopen. Na elke stap wordt u weer gefilmd en worden de beelden met u besproken.

Voorlichting

Tegenwoordig wordt de fysiotherapeut ook steeds meer ingezet bij de preventieve gezondheidszorg. Dus ook met vragen over preventie of voor voorlichting kunt u bij hem terecht

Heeft u vragen? Neem gerust contact op.