Hardloopanalyse

Hardloopanalyse

Hardlopen is een populaire sport in Nederland. Het is ook een sport die veel blessures kent. Wat nogal eens wordt vergeten is dat hardlopen een technische sport is die moet worden aangeleerd en onderhouden. Net als tennis, schaatsen en golf. Dit is in tegenspraak met wat nog al eens wordt gedacht: “hardlopen is een natuurlijke (vanzelfsprekende) beweging die iedereen kan. Je koopt een paar goede loopschoenen, neemt een hardloopschema en je gaat.

 Onderzoek

De laatste circa 10-15 jaar is veel sportmedisch wetenschap onderzoek gedaan naar de biomechanica van het hardlopen. Hierdoor is inmiddels veel bekend over wat een blessurepreventieve looptechniek is. Zo blijkt o.a. dat haklanders en lopers met gebrekkige rompstabiliteit blessuregevoelig zijn. Blessures die een relatie kunnen hebben met een gebrekkige looptechniek zijn: shin splints, knie-, lage rug-, heup-, lies-, hamstring- en kuitklachten en achillespeesklachten. Uiteraard is hierbij ook altijd een verband met type loopschoen, spierlengte, spierkracht, trainingsintensiteit – en omvang en genetische aanleg.

Looptechniekcheck

Bij een looptechniek check wordt naar uw looptechniek gekeken en krijgt u advies hoe uw techniek te verbeteren. Uw huidige looptechniek wordt van de achterzijde en van de zijkant gefilmd. Met behulp van de videobeelden wordt u gewezen op wat goed gaat en wat nog verbeterd kan worden. In vier stappen leert u een goede looptechniek en daarmee minder blessuregevoelige manier van hardlopen. Na elke stap wordt u weer gefilmd en worden de beelden met u besproken.

Voorlichting

Tegenwoordig wordt de fysiotherapeut ook steeds meer ingezet bij de preventieve gezondheidszorg. Dus ook met vragen over preventie of voor voorlichting kunt u bij hem terecht

Heeft u vragen? Neem gerust contact op.