Manuele Therapie

Algemene informatie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie de masteropleiding Manuele Therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wat is Fysiotherapie?

Het doel van manuele therapie is aan de ene kant het beter laten functioneren van de gewrichten en aan de andere kant de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Het effect van de behandeling door de manueel therapeut is vaak direct merkbaar: er is een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

Behandeling

Verder geeft de manueel therapeut instructies en adviezen over houding en op de juiste manier bewegen. Door middel van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek zal de manueel therapeut bepalen of manuele therapie uitkomst kan bieden voor uw klachten. Is dit het geval dan zal er samen met u een behandelplan opgesteld worden.

 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 

  • hoofdpijnklachten ontstaan van nekproblemen
  • nek/schouderklachten, eventueel met uitstraling en tintelingen in de armen
  • duizeligheidsklachten
  • oorsuizen
  • klachten van middenrug, eventueel met uitstraling over de ribben
  • klachten de onderrug, eventueel met uitstraling naar de benen.

Voorlichting

Tegenwoordig wordt de fysiotherapeut ook steeds meer ingezet bij de preventieve gezondheidszorg. Dus ook met vragen over preventie of voor voorlichting kunt u bij hem terecht.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op.